Appene som gjør skituren bedre

Enten du skal bortover eller nedover.
Dette er appene du bør ha med deg ut i skiløypa

Det er greit med litt mobilfri når du skal ut i løypene eller skibakken. Men mobilen kan være genial å ha før turen, om du har de riktige appene.

I så fall kan du enkelt finne det beste silkeføret, riktig smøring for forholdene, og få oversikt over bakkene.

Når du skal bortover: Swix

Faktisk er det ingen som er født med ski på beina. Det er ikke flaut ikke å ha stålkontroll på teori og praksis rundt skismøring. Heldigvis går det an å «jukse litt» – med appen fra den ledende, norske skismøring-produsenten: Swix.

Appen gir deg tips til hva og hvordan du bør smøre – der du er. Den henter nemlig værvarselet og posisjonen din, og kan gi smøretips tilpasset forholdene.

Når du starter appen velger du først om du skal gå klassisk eller skøyting, snowboard eller alpint, samt om du vil ha enkle eller avanserte smøretips.

Avhengig av hva du velger, vil du nå få et par ulike valg for ulike typer snø (er den ny og finkornet, eller mer grov?). Du får også et par alternativer i tilfelle det likevel lugger, eller glir litt vel godt.

Swix-appen gir nytt info

Ved siden av smøretips, får du videoer som viser hvordan du går frem. Det er kjapt og enkelt, og du får straks både god glid og feste ute i løypene.

Vil du ha enda flere videoer med smøretips, kan du også sjekke ut appen God glid (last ned til iPhone eller Android), som er laget som en ledsager til boka med samme navn, skrevet av Hans Olav Hamran.

NB: Det er en bug med Android-versjonen av Swix-appen; mange opplever at den krasjer idet du begynner å gjøre valg. Du kan omgå dette ved å gå inn i innstillingene på mobilen og gi appen tilgang til posisjonstjenester.

Gå til Innstillinger > Apper > Appstyring, og bla ned til du finner Swix. Her får du flere valg: Velg Tillatelser, og huk av for Posisjon. Etter dette skal appen fungere fint.

Få smøretips rett fra Swix:

Når du skal nedover: Fnugg

Fnugg gir deg den informasjonen du trenger fra over 100 alpinanlegg i Norge. Nærmere bestemt alle som er medlemmer av Alpinanleggenes Landsforening, de som gir ut appen.

Her får du lynkjapt overblikk over vær, vind, temperatur og forhold, både i topp og bunn av bakken.

Velg et bestemt anlegg, og du kan gå mer i dybden: Hvordan ser det ut i dag, hvor mange bakker er åpne, hvilke bakker finnes egentlig, hva er åpningstidene … og hvor mye koster all moroa? Fnugg har svarene.

Appen Fnugg gir oversikt over snøforhold

Når du åpner appen, vil du få frem de anleggene som er nærmest deg. Du kan også søke, bla i kartet, eller sortere etter region. Du kan merke bakkene du liker best som favoritter – og få en «pudderalarm» når værgudene smiler.

Appen har integrert langtidsvarselet fra Yr.no, samt veibeskrivelser fra Google Maps. Til sammen gjør det at det blir veldig enkelt å planlegge helgen.

Finn puddersnøen med Fnugg:

Toppbildet: Ole Matsson / Destinasjon Trysil. Lisens: CC BY-SA 2.0, via Flickr.

Populært på Online.no nå: